Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

IPR-14

Szakmai beszámoló a Borsodnádasd Mesekert Óvodában
az IPR-14-A-0612 pályázati azonosító számú szerződéshez

3671. Borsodnádasd Köztársaság út 11.
A program támogatója: Emberi Erőforrás Minisztériuma
Lebonyolítója: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Elnyert támogatás: 63 főre 2.173.500,-.
A megvalósítás időszaka: 2014. május 16- 2015. február 28.

60%: 1.362.111,-

Kötelezően megvalósítandó tevékenységek:

1. IPR szakmai szolgáltatás igénybevétele:
Továbbképzésünk helye: Hajdúszoboszló, Recsk
Ezekben az óvodákban jó gyakorlaton vettünk részt. Tapasztalatot szereztünk, illetve cseréltünk az óvoda dolgozóival. Megbeszéltük a dokumentáció formáit. Stressz kezeléssel, illetve IPR alkalmazásával kapcsolatos tevékenységek témában hallhattunk előadást, valamint személyiségfejlesztő tréningen vettünk részt.

2. Szociális hátrányok enyhítése, kiránduláson való részvétel

  • könyvek vásárlása,
  • tisztasági felszerelés,
  • gyermektörülközők vásárlása,
  • „Udvari Zenélés” zenés előadás,
  • Mikulásvonat Lillafüreden.

3. Együttműködések, partneri kapcsolatok Szülőkkel való partneri kapcsolat erősítése céljából nyílt délelőttöt szerveztünk advent várása alkalmából, melyen a szülők aktíva részt vettek. - Partneri kapcsolatok erősítése érdekében meghívtuk partnereinket is (kisebbségi önkormányzat, iskola igazgató)

  • Aszalt gyümölcsök vásárlása
  • Képességfejlesztő, kreatív eszközök beszerzése

40%: 811.704,-

4. Eszközök beszerzése

– A gyermekek által közvetlenül használt, az IPR megvalósítását segítő, fejlesztő eszközök beszerzése (irodaszerek) A megvásárolt eszközökkel az óvodapedagógusok hatékonyabban tudják elvégezni a szükséges dokumentációkat. - motoros-, verbális-, készségfejlesztő és / vagy azokat megalapozó segítő játékeszközök vásárlása.

  • Esztétikus napos kötények beszerzése napos munkák végzéséhez
  • szobanövények, virágföld, kaspók vásárlásával otthonosabbá tettük a csoportszobákat.

A sikeres pályázatok eredményeként óvodánk igen jól felszerelt fejlesztő eszközökkel, játékokkal. A hátrányos helyzetű óvodásokat eredményesen tudjuk fejleszteni ezek birtokában.

Borsodnádasd, 2015.03.05.

Serege Istvánné
óvodavezető  

Sanyi zenebohóc és Cini műsora az óvodában

FELJEGYZÉS

Sanyi zenebohóc és Cini műsora az óvodában
2015. 03. 16.

Óvodánkban már több alkalommal szereztek vidám és felejthetetlen perceket a Zenebona Társulat tagjai. Ez alkalommal a Víz világnapjához  kapcsolódva adták elő interaktív „Vizes kaland”című műsorukat.

A jó pedagógiai érzékkel felépített, humoros, érdekességekben bővelkedő előadás során a gyerekek figyelme, aktivitása nem lankadt egy percre sem. A víz témakör, az óvodás korosztálynak megfelelő, interaktív, látványos,változatos és zenés megközelítése láthatóan örömet okozott a gyerekeknek. A legjobban a „lufi cápa” keltette fel az érdeklődésüket és mozgatta meg fantáziájukat.

A műsor jó lehetőséget biztosított arra, hogy felhívja a közönség figyelmet a víz fogyasztás fontosságára, a takarékos vízhasználatra és a víz jelentőségére.

Az előadás igen nagy hatással volt óvodásainkra, mert sokan élményrajzot készítettek közvetlenül utána. Szinte minden  alkotáson megjelent a cápa. Volta olyan gyerekek is, akik a vizes trükköt próbálták leutánozni.

sanyi bohoc1 sanyi bohoc2 sanyi bohoc3 sanyi bohoc4 sanyi bohoc5 sanyi bohoc6

Borsodnádasd, 2015.03.17.

Érsekné Kovács Mária

Gergely-járás

Emlékeztető

2015. március 12-én Gergely járás műsorral érkeztek az iskolások óvodánkba. Nagy érdeklődéssel, és izgalommal vártuk az iskolások iskolába hívogató kis műsorát. Az óvodások nagy figyelemmel, csendben hallgatták az iskolásokat. Közösen énekeltünk, élmény volt az iskolásokat nézni, hallgatni.

A Gergely járás már hagyomány a két intézmény között. A közösen eltöltött órák hozzájárulnak az óvodából iskolába átmenet megkönnyítéséhez.

gergely jaras1

Borsodnádasd, 2015.03.20.

Serege Istvánné
óvodavezető   

Farsangi jelmez bál

FELJEGYZÉS

Farsangi jelmez bál
2015.02.20.

Kicsik és nagyok nagy örömére február 20-án, pénteken a Mesekert óvodát benépesítette a Batmen-ekből, kalózokból, tündérekből és királylányokból álló színes gyereksereg.

A jelmezeseket megcsodálhattuk egyenként is az óvoda előterében, ahol a szülők boldogan fotózták gyermeküket.

A csoportok elmondták farsangi verseiket, elénekelték vidám dalaikat. A táncos mulatságban szülő, gyermek nagy örömmel táncolt. Jól esett az elfáradt bálozóknak a sütemény, a szörp melyből erőt meríthettek az ügyességi játékokhoz.

farsang1 farsang2 farsang3 farsang4

Borsodnádasd, 2015. február 20.

Serege Istvánné
óvodavezető   

Karácsonyváró nyílt délelőtt az óvodában

FELJEGYZÉS

Karácsonyváró nyílt délelőtt az óvodában
2014.12.17.

Óvodánkban már hagyománnyá  vált a Karácsonyváró nyílt délelőtt megrendezése. Ezek az összejövetelek mindig meghitt hangulatban telnek el. A közös programok lehetőséget teremtenek a család és az óvoda közötti kapcsolat elmélyítésére, nevelési elveink közlésére. Azt tapasztaltuk, hogy az ilyen jellegű együttlétek, a közös munka az összetartozás élményét fokozottabban erősítik, és a gyerekek sokirányú fejlesztését, fejlődését (motoros, értelmi,érzelmi,akarati,szocializációs és anyanyelvi képességek) elősegítik. Ezért szorgalmazzuk minden évben  az ilyen programok megvalósítását.

A nyílt napot lázas készülődés előzte meg. A kollektívánk a tervezgetést követően, mindent előkészített a barkácsoláshoz és a műsorhoz (eszközök,anyagok,díszek,jelmezek).  Az utolsó napokban elpróbáltuk a gyerekekkel  az ünnepre hangoló műsort. Az elkészült gyerekmunkákat tetszetősen elrendeztük a faliújságokon, polcokon, élősarkokban. A finomságokat ízlésesen elhelyeztük tányérokon a gyerekekkel, a vendégek és saját magunk számára. Az ünnepi üdvözlő lapokról sem feledkeztünk meg, ami egyben meghívóként is szolgált, ezt igyekeztünk időben eljuttatni a szülőknek.

Az adott napon, minden csoportban, nagy létszámban jelentek meg a szülők. Sajnos most is előfordult, hogy néhány gyerekhez nem tudott eljönni senki. Ezekre a gyerekekre fokozottabban odafigyeltünk, és számukra jobban előkészítettük a barkácsolást.

Először minden csoportban karácsonyra hangoló műsorral kedveskedtek a vendégeknek.  Nagyon jó volt látni a gyerekek odaadó igyekezetét, lelkesedését és a szülők érdeklődését, örömét.

Ezt követte a furulyakoncert meghallgatása a tornateremben, ami igazi meglepetés volt  mindenki számára, hiszen nem sokkal a koncert előtt tájékoztattuk a gyerekeket és a vendégeket erről a programról. A VIVA Furulya Együttes műsora nagy élményt nyújtott mindenki számára.

Ezek után vendégek megkínálása és a gyerekek tízóraija következett a csoportokban. A tányérokról aszalt gyümölcsöket, szaloncukrokat, szomjoltóként pedig málnaszörpöt  fogyaszthattak a jelenlévők.

Kis pihenő és beszélgetés után kezdődött a barkácsolás. Mindegyik csoportban más-más barkácsolási lehetőségeket kínáltak fel az óvónők. Mindenki igyekezett olyan dolgokat kitalálni, amit nem túl nehéz  kivitelezni a szülők számára, hogy így sikerélményhez tudjuk  őket juttatni. A gyerekek együtt tevékenykedtek szüleikkel, nagyszüleikkel. Szemet gyönyörködtető és szívet  melengető látvány volt, amikor az apró kezeket a felnőtt kezek segítették. A felnőttek  újra gyerekekké váltak egy rövid időre. A kisgyerekeknek nagy örömet jelentett, hogy a díszeket ők és a hozzátartozójuk  készítették és az a tény, hogy ezeket  az alkotásokat haza is vihették. Természetesen próbáltunk mindenben a segítségükre lenni a tevékenységek közben.  Azt láttuk, hogy minden lehetőséget próbálnak kihasználni, és minél több dolgot igyekeznek elkészíteni. Azok a gyerekek  is belefogtak a barkácsolásba,  akikhez  nem jött el senki, nekik több segítséget próbáltunk nyújtani.

Biztosítottunk lehetőséget és teret a szabad játékra is, amit igénybe is vettek a gyerekek.

Minden csoport  készült tartalék ötletekkel,tevékenységi lehetőségekkel, arra az esetre, ha esetleg szükség lenne rá.

Azt figyeltük meg, hogy a szülők egyre nyitottabbak, érdeklődőbbek ezekre az alkalmakra, és szívesen eltöltenek  néhány órát az óvodában gyermekükkel. A gyerekek   örömmel adták elő műsorukat,  és aktívan vettek részt a barkácsolásban, s a tevékenységek közben intenzíven,sokoldalúan  fejlődtek.

karacsonyi nyilt nap1 karacsonyi nyilt nap2 karacsonyi nyilt nap3 karacsonyi nyilt nap4

Borsodnádasd, 2014. 12. 17.

Érsekné Kovács Mária

Karácsonyi furulyakoncert az óvodában

FELJEGYZÉS

Karácsonyi furulyakoncert az óvodában
2014.12.17.

Óvodánkban már hagyománnyá  vált, hogy minden évben, karácsony előtt a VIVA Furulya Együttes koncertet ad az óvodásoknak.

A koncert jó lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltse a  hangszer, a meghallgatott zene és a közös éneklés iránt. A zene türelmes,figyelmes hallgatására és élvezésére is szoktatja a gyerekeket. A zenei ízlésformálásban is fontos szerepe van ezeknek az alkalmaknak, valamint fejlődik zenei hallásuk és formaérzékük, ritmusérzékük, éneklési készségük és auditív figyelmük, észlelésük, emlékezetük.

Az idén a koncert és a Karácsonyváró nyílt délelőtt egy napra esett, ezért a megjelent  szülők is  meghallgathatták az együttes műsorát. A gyerekek, mint az előzőekben, most is  nagy érdeklődéssel voltak jelen a koncerten. A végén nyílt lehetőségük arra, hogy bekapcsolódjanak, aktív részvevőkké váljanak, mert az együttes alapítója és egyben vezetője, olyan dalokat is betervezett a repertoárba, amit az óvodások is ismernek, ill. könnyen megtanulhatnak.

A gyerekek és a szülők a műsor végén nagy tapssal jutalmazták meg az együttes tagjait.

furulya koncert1 furulya koncert2 furulya koncert3 furulya koncert4

Borsodnádasd, 2014.12.17.

Érsekné Kovács Mária

Mikulás várás a Közösségi Házban

FELJEGYZÉS

Mikulás várás a Közösségi Házban
2014.12.05.

2014. december 5-én az óvodások meghívást kaptak a Borsodnádasdi Közösségi Házba Mikulás napi ünnepségre. Ezen a napon ezt a gyermekeknek szóló zenés előadást ajándékba kapták az óvodások és az iskolások. Az előadás címe: Dorka és az álommanó, amelyet budapesti színművészek adtak elő.

A kicsik közül nagyon sokan most voltak először színházban. Voltak akik kezdetben megijedtek, de az interaktív dalos játékok, a többiek bátor részvétele rájuk is hatással volt. Az előadást további részében már ők együtt énekeltek, vidáman nevettek a többiekkel együtt.

Az óvodás-iskolás testvérek keresték egymást, a sorok között integettek egymásnak. Az előadás végén tapssal fogadták a Mikulást, aki csomagot adott át nekik, a Kisebbségi Önkormányzat nevében.

kulturban a mikulas1 kulturban a mikulas2 kulturban a mikulas3 kulturban a mikulas4

Borsodnádasd, 2014.12.14.

Becseiné Tóth Ágnes
óvodapedagógus   

Iskolások Mikulás műsora

FELJEGYZÉS

Iskolások Mikulás műsora
2014.12.05.

A mai nap nagy izgalommal jöttek a gyerekek óvodába, hiszen a Mikulás érkezett hozzánk.

Reggel mind a három csoport a tornateremben gyűlt össze, hogy az első osztályos gyerekek műsorát megnézhessük. Verseket, dalokat, rövid jelenetet adtak nekünk elő. Jó volt látni a „régi” ovisokat, milyen igyekezettel és örömmel szerepelnek nálunk. Az ismert dalokat a kicsik is szívesen énekelték az iskolásokkal együtt. Végül kis ajándékkal kedveskedtünk egymásnak.

Ez a rövid fél óra vidám hangulatban telt, az ünnepi ráhangolódás volt a cél, amit közösen el is értünk.

isk kozos mikulas1 isk kozos mikulas2 isk kozos mikulas3 isk kozos mikulas4

Borsodnádasd, 2014.12.08.

László Károlyné 
óvodapedagógus

Kirándulás a Mikuláshoz

FELJEGYZÉS

Kirándulás a Mikuláshoz

2014. december 2-án kirándulást szerveztünk a Mikulás Vonatra, Miskolcra.

A gyerekek örültek a kirándulásnak. Szerencsére az időjárás is kedvező volt, nem esett az eső, mint az elmúlt napokban. Amíg beértünk Miskolcra sokat énekeltünk a buszon Mikulásos dalokat. Azt énekeltük együtt amit felváltva kértek a gyerekek. A legnagyobb sláger a Hull a pelyhes… volt.

A vonaton való utazás igazi élmény számukra, hiszen nagyon sokan még nem is láttak vonatot, most pedig utazni is lehetett rajta. A Vasútállomáson már várt minket két krampusz, akik a kiránduláson végig a csoportunk mellett maradt, és kalauzolt, „vigyázott” ránk. Ez azért volt különösen jó, mert ők tudták, az egyes mesés állomások sorrendjét, így mindent láthattunk, és a visszainduló vonatot sem késhettük le. Ezért egy állandó, a gyermekhez igazodó tempóban haladhattunk. Az ő irányításukkal szintén sokat énekeltünk, verset is mondhattak a gyerekek amíg Diósgyőrből fölértünk Lillafüredre a vonattal. Számukra az egyik legizgalmasabb volt, amikor az alagútban sikítani, lábbal dobolni is lehetett. Lillafüreden az előző napi havazásból megmaradt a hó a fákon is, ez a valódi havas táj nagy élmény volt a gyerekeknek.

Lillafüreden mesék jelmezeibe beöltözött középiskolás diákok fogadták a gyerekeket, különböző mesékbe vonták be őket. Együtt játszhattak, a Micimackóval, Fülessel, Pom Pommal, Ludas Matyival, Galiba a libával, együtt táncolhattak a hercegnőkkel. Megölelhették Fülest, akit születésnapja alkalmából köszöntöttek fel, és együtt zenélhettek vele. A Mikulással is találkoztak, a mikuláscsomag csomagolóban amikor személyesen osztotta ki a gyerekeknek a csomagokat.

A vonaton visszafelé lelkesen bontogatták a kapott ajándékot. Volt, aki minden édességbe belekóstolt. Hazafelé a buszon sokan elaludtak, mert elfáradtak a sok élménytől.

A kirándulás nagyon jól sikerült, sokat beszélgettünk róla. A gyerekek elmondták, hogy szívesen elmennének újra a Mikulásvonatra.

 

mikulasvonat1 mikulasvonat2 mikulasvonat3 mikulasvonat4 mikulasvonat5 mikulasvonat6

Készítette:

Serege Istvánné
óvodavezető  

Játék az iskola nagy tornatermében

FELJEGYZÉS

Játék az iskola nagy tornatermében
2014.11.11.

2014. november 11-én az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése érdekében az iskolások a nagycsoportos gyerekeket közös játékra hívták meg az iskola nagy tornatermébe. Az óvodások nagy izgalommal és lelkesedéssel indultak útnak. A rendezvényen nagyon aktívak és vidámak voltak.

A közös tevékenységek elő segítették a gyermekek viselkedéskultúrájának megszilárdítását. A korosztálynak külön szervezett, mozgásfejlettségüknek megfelelő, kihívásokat jelentő mozgásformákon keresztül fejlődtek testi képességeik. Félelmek oldásával, a korosztálynak szóló közös programok, tevékenységek során alakultak társas kapcsolataik

Örömmel mesélték a kisebbeknek, hogy mit játszottak régi barátaikkal, akik már első osztályok iskolások.

nagy tornatermi jatek1 nagy tornatermi jatek2 nagy tornatermi jatek3 nagy tornatermi jatek4

Borsodnádasd, 2014.11.15.

Becseiné Tóth Ágnes
óvodapedagógus   

Kedvcsináló zenés műsor az óvodában

FELJEGYZÉS

Kedvcsináló zenés műsor az óvodában
2014.10.01.

Szeptemberben egy szintetizátoros előadó jött el az óvodánkba, hogy jókedvre derítse a gyerekeket. A kedvező időjárás lehetővé tette, hogy az udvar betonos részén megtarthassa műsorát.

Minden gyerek számára biztosítottunk ülőhelyet az udvaron, de a gyerekek nem sokáig maradtak ülve, mert az előadó műsorának második felében, vonatozásra, táncolásra invitálta őket. Néhány kivétellel, aktívan bekapcsolódtak a tevékenységekbe. Voltak akik magukban, és voltak akik kisebb csoportokban táncoltak.  A jó hangulatot még tovább fokozta, hogy sok olyan zeneszám is elhangzott, amit a gyerekek is jól ismertek, így az éneklésbe is többször be tudtak kapcsolódni.

A közös éneklés, tánc, mozgás és zenehallgatás mindenképpen pozitív élményt nyújtott a gyerekek számára. Elősegítette biztonságérzetük növekedését, gátlásaik feloldását, közösségi érzésük és magatartásuk kedvező alakulását.

zenes musor1 zenes musor2 zenes musor3 zenes musor4

Borsodnádasd, 2014.10.08.

Érsekné Kovács Mária

Ön itt van: Home Intézmények Mesekert Óvoda Integrációs program az óvodában IPR-14
X

Right Click

No right click