Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

Helytörténeti Gyűjtemény

Cím: 3672 Borsodnádasd, Táncsics út 4.
Telefon: munkaidőben: 48/542-010; 16 óra után: 48/442-450
mobil: 70/250-6788

Vezetője: Sági Tibor

A Gyűjtemény előzetes bejelentkezéssel, időpontegyeztetéssel látogatható.

 

 

 

 


 

Gyűjteményünk felépítése:

  • Zászlóterem
  • Néprajzi kiállítás
  • Lemezgyár történeti terem
  • "Megjárták a hadak útját"- Háborús emlékek terme
  • "Tempó BLASE" sportkiállítás
  • Vallásos emlékek terme
  • Galéria
  • Olvasószoba

 

A borsodnádasdi Helytörténeti Gyűjtemény története

A múlt

A honismereti tevékenység Borsodnádasdon nagy hagyományokra tekint vissza. Kávay Gáspár tanító már 1936-ban folklorisztikus kiadványt szentelt a helyi nép életének bemutatására, így az Első borsodnádasdi évkönyv értékes forrása a település múltját kutatóknak. Bárczy Zoltán 1959-ben megjelent: "Fejezetek a borsodnádasdi lemezgyár történetéből" című munkája igen sok dolgozat, tanulmány megkerülhetetlen alapját jelentette mindmáig. Országos szinten is kiemelkedőt alkotott e területen Dr. Nemcsik Pál, aki az 1950-es évektől a 90-es évek elejéig példamutató elméleti és gyakorlati munkásságával bizonyította a honismereti mozgalom jelentőségét. Könyvei és más publikációi napjainkban is biztos kiindulópontot nyújtanak a néprajz, a munkás- és bányászélet kutatóinak. Kezdeményezésére 1959-ben helytörténeti szakkör alakult Borsodnádasdon, s a lelkes gyűjtőmunka eredményeként több kisebb, időszakos kiállítást követően 1971-ben, a volt római katolikus iskola épületében megnyílt a Helytörténeti Gyűjtemény. Az utána következő tíz évben Dr. Nemcsik Pál irányítása idején mintegy 20 ezer látogató tekintette meg az intézményt, amely tevékenységét a kiadott két évkönyv, a 15 időszakos kiállítás és az 1150db leltározott tárgy jól jellemzi. 1981-től a megyei múzeumi szervezet keretében működött a Helytörténeti Gyűjtemény, s a településre látogatók és a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendett. Sajnos az 1990-es évek elejére több tényező eredményeképpen helyzete megrendült és 1993-ban végleg bezárta kapuit. A kiállítási anyag jelentős része más múzeumokba került, s a többszöri betörések is pótolhatatlan károkat okoztak a tárgyak mennyiségében és állagában.

Néhány lokálpatrióta a megmaradt emlékeket megmentette és a Béke Művelődési Házban helyezte el, ahonnan 1994-ben az általános iskolába kerülve, a történelemoktatást szolgálta a töredék kiállítási anyag. Az iskolai tanulók elődeikhez hasonlóan és méltóan nagy érdeklődéssel fordultak a helytörténet felé, így e sorok írójának vezetésével ismételt, szinte minden területet lefedő gyűjtőmunka kezdődött, elsősorban a gyerekek körében. Az előző kiállítás sorsa miatti bizalmatlanságot rövid idő alatt eloszlatta a fiatalság lelkesedése, lendülete, akarata. A muzeális anyag olyan ütemben növekedett, hogy 1999-ben Borsodnádasd Önkormányzata határozatot hozott arról, hogy a lemezgyártelep igazgatói épületében ismételten létrehozza a Helytörténeti Gyűjteményt. Tíz havi előkészítő munkát követően, a köz- és jóakarat számtalan megnyilvánulása után 1999. december 23-án ünnepélyes keretek között újra megnyílt a település múltját bemutató állandó kiállítás.

A jelenlegi Borsodnádasdi Helytörténeti Gyűjtemény

A kiállítás felépítése tükrözi azon törekvésünket, hogy a lehető legteljesebb képet adjuk látogatóinknak Borsodnádasdról, hogy megmutassunk olyan oldalairól is, amelyek eddig nem voltak közismertek. Bevallott célunk a történelmi hitelesség, az emberközeliség, a tárgyakban való gyönyörködtetés, a múlt értékeire való fókuszálás, az informálás, a játékos tanulás megvalósítása, látogatóinkban a Gyűjtemény iránti rokonszenv kialakítása. A különböző történelmi korszakok bemutatása, úgy gondoljuk valós képet ad településünkről, a kiállított tárgyak, emlékek pedig az értékítéletek levonásában, így a szilárd történelmi tudat kialakításában segítik vendégeinket.

Ön itt van: Home Művelődés Helytörténeti Gyűjtemény
X

Right Click

No right click