Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

Európai uniós és hazai pályázatok

320 milliós Városközpont fejlesztés Borsodnádasdon

ÉMOP-2009-3.1.2.D

Többfunkciós Közösségi Ház felújítása és bővítése a Polgármesteri Hivatal integrációja érdekében, kiegészítve gazdasági funkcióval

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNYEURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL TÖBBFUNKCIÓS KÖZÖSSÉGI HÁZ LÉTESÜL BORSODNÁDASDON

 

2012/ 07/ 23

A projekt keretében Borsodnádasd Város Önkormányzata és konzorciumi partnerei mintegy 300MFt uniós támogatás segítségével valósítják meg egy többfunkciós Közösségi Ház átépítését és bővítését, új Polgármesteri Hivatal kialakítását és a kapcsolódó projektelemeket.Borsodnádasd Város Önkormányzata a 2010. december végi támogatási döntés alapján sikeresen pályázott az ÉMOP-2009-3.1.2.D „Településfejlesztés a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségekben” című pályázati felhívásra.
A „Többfunkciós Közösségi Ház felújítása és bővítése a Polgármesteri Hivatal integrációja érdekében, kiegészítve gazdasági funkcióval” című, ÉMOP-3.1.2/D-09-2010-0005 azonosító jelű projekt Támogatási Szerződése 2011. május 24-én lépett hatályba. A projekt-célok megvalósulásához az Európai Unió és a Magyar Állam 299 996 830 Ft összegű támogatást nyújt. Az összesen 320 millió forintos beruházást a projektgazda (főkedvezményezett) Borsodnádasd Város Önkormányzata és konzorciumi partnerei (Beretka és Társai Kft. és A Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület) közösen valósítják meg 2011. II. és-2013. I. negyedéve között.
A projekt keretében az egykori Béke Művelődési Ház átalakítására, bővítésére és komplett felújítására, egy látványpékség kialakítására, valamint a helyi identitást és környezettudatosságot erősítő kísérő rendezvényekre kerül sor.
A Közösségi Ház kivitelezési munkálatait a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott Jánosik és Társai Kft. végzi. Az átépítés keretében a művelődési ház épületének korábbi könyvtári szárnya, illetve a kistermek lapostetős szárnya elbontásra kerül és a helyére kétszintes épületrész épül. Ide költözik majd a Polgármesteri Hivatal. A nagyteremben a galéria lépcsőzetes nézőtere elbontásra kerül, helyén a könyvtár és olvasógaléria kap helyet. Az Önkormányzat a belső terek és berendezések harmonikus kialakítására belsőépítész tanácsait veszi igénybe. Az egész épületben a komplett víz-szennyvíz, fűtés- és villamos hálózat, internetes- és telekommunikációs hálózat cseréjére kerül sor, a használati melegvíz ellátást energiatakarékossági szempontból napkollektorok segítik majd. Az egész épületkomplexum akadálymentesen kerül kialakításra, az emeletre jutást lift biztosítja majd.  Az épület hátsó udvarán parkolóhelyeket alakítanak ki.
A projekt sajtó nyilvános, ünnepélyes nyitó-rendezvényére 2012. július 25-én kerül sor.

 

 

A projekt összefoglalása:

A KÖZSSZFÉRA FUNKCIÓ keretében a Városközpont fejlesztésére kerül sor, melynek során a Polgármesteri Hivatal a volt művelődési házba integrálódik be. A Városháza az épület bal szárnyába helyeződik el, emelet-ráépítéssel, az udvarban megoldott parkolással. A hivatal minden intézményével átköltözik, így a városközpontban minden szolgáltatása elérhető lesz. Elektronikus ügyintézés alakul ki, ügyfélbarát rendszerrel. A kornak megfelelő épület kialakításával, a hivatali rendszer átalakításával, egy városi címhez méltó hivatali ügyintézés jön létre.

A KÖZÖSSÉGI FUNKCIÓ keretén belül a meglévő Művelődési ház új arculatot kap, külső és belső átalakítással, új Közösségi ház kerül kialakításra.  A Közösségi házban helyet kapnak a civil szervezetek, kábel tv, helyi tv is. Lapos tetős épület marad, nyílászáró cserével, homlokzati és belső átalakításokkal. Az épületen kívül rehabilitálásra kerül a Közösségi házhoz tartozó zöldterület, és egy szabadtéri színpad is megépítésre kerül, mely szabadtéri rendezvények lebonyolítását is lehetővé teszi. Az épület akadálymentes megközelíthetőségének biztosítása megvalósul az épület felújításával. A Közösségi ház így alkalmat ad majd különböző kiállítások és rendezvények tartására. 

A VÁROSI FUNKCIÓ keretében került betervezésre a pályázatban a Közösségi Ház körüli közterület-rehabilitáció. A projekt keretében a Polgármesteri Hivatal a volt művelődési házba integrálódik be. A Városháza az épület bal szárnyába helyeződik el, emelet-ráépítéssel, az udvarban megoldott parkolással. A hivatal minden intézményével átköltözik így a városközpontban minden szolgáltatása elérhető lesz. A Közösségi ház épületén kívül rehabilitálásra kerül a hozzá tartozó zöldterület, illetve az épület körül járda kerül kialakításra, valamint az épület háta mögött parkoló kerül kialakításra. A parkoló kiszolgálja a két épületrészt.

A GAZDASÁGI FUNKCIÓ megerősítéséül egy pékáru üzlet kerül kialakításra, az eredeti épület virágbolt volt, az épület rossz műszaki állapotban van, a projekt során felújításra és bővítésre kerül. A célra az eredetileg 20 m2-es helyiség nem elegendő, így bővítésre kerül sor, mely által a mai elvárásoknak megfelelő, igényes üzlet kerül kialakításra. A projekt hatásaként a gazdaság felélénkülése várható, több vállalkozás betelepülése az akcióterületre.

A projekt részeként két ún. „SOFT” TEVÉKENYSÉG is megvalósul:

a)    A tervezett hagyományőrző foglalkozás és kulturális célú interaktív műsorok megszervezésének célja, hogy elősegítsék a helyi identitást erősítő folyamatok kibontakoztatását. A programok keretében a résztvevő fiatalok megismerkedhetnek a települések múltjával, jelenével, jövőjével. Lehetőség nyílik a hagyományok felélesztésére, ápolására.
A programok elősegítik és alapjául szolgálnak a társas szokások felelevenítését ill. megteremtését szolgáló más későbbi közösségi formációk (körök, klubok, egyletek, alkalmi összejárás stb.) kialakításának, valamint a közösségi élet és nyilvánosság színtereinek kiépítéséhez.
A program fő célja, hogy Borsodnádasd gyermekeinek, fiataljainak, és főként az idetelepült fiatal családoknak megmutassuk ezeket a hagyományokat és értékeket, s a programok által bevonjuk őket a hagyományok ápolásába, tovább éltetésébe, lehetőséget teremtve, hogy kapcsolódjanak az iskolában vagy valamely civil szervezetnek, kulturális csoportnak  ilyen irányú tevékenységéhez.
Különös tekintettel a hátrányos helyzetű családokra, akiknek életviszonyai nem tették lehetővé a helyi identitást erősítő és egyéb más programokon való részvételt sem, illetve azon családok körében, ahol a családtagok nem ismerik e hagyományokat.

b)    A másik „SOFT” TEVÉKENYSÉG a környezeti fenntarthatóság mint horizontális szempont kiemelt hangsúlyt kap a projektben. A tervezett képzés esetében egy szemléletmód és annak gyakorlati alkalmazása áll a középpontban, mely foglalkozik a környezettudatosság, fenntarthatóság jelentésével, tisztázza annak mérési lehetőségeit, vizsgálja a globális problémák helyi szintű megjelenését és a környezettudatos szemlélet alkalmazásának lehetőségeit.
A tervezett tevékenység a következő elemeket tartalmazza:
- fenntarthatósággal kapcsolatos képzés a lakosság részére,
- képzés a helyi értékekről,
- őshonos és tájjellegű növényfajok és fajták megőrzése, telepítése a helyi lakosság bevonásával,
- környezeti értékek és problémák feltárása a város fiatal lakosainak bevonásával,
- integrált településfejlesztési tevékenység: parlagfű irtás.

 

A projekt alapadatai:

Pályázó neve: Borsodnádasd Városi Önkormányzat
Konzorciumi partnerek:
Beretka és Társai Kft. és A Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület

Projekt megnevezése: ÉMOP-3.1.2/D-09-2010-0005
Pályázat neve: Többfunkciós Közösségi Ház felújítása és bővítése a Polgármesteri Hivatal integrációja érdekében, kiegészítve gazdasági funkcióval
Forrás megnevezése: ERFA
Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország
Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén
Beruházás helye (helység): Borsodnádasd

Megítélt összeg: 299 996 830 Ft
Projekt összköltsége: 321 135 006 Ft
Támogatás aránya: 93,42 %
Támogatási döntés dátuma: 2010.12.22.
Szerződés hatályba lépésének dátuma: 2011.05.24.
Projekt megvalósításának kezdete: 2011.06.01.
Projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2013.03.29.

Kivitelező: Jánosik és Társai Kft. (3534 Miskolc, Kerpely Antal u. 35.)
Műszaki ellenőr: Viszoki Csaba (ÁZSIÓ 2000 Kft., 3780 Edelény, József A. út 12.)
Közreműködő Szervezet: NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (3525 Miskolc, Széchenyi u. 107.)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

ÉMOP-3.1.2/D-09-2010-0005
„Többfunkciós Közösségi Ház felújítása és bővítése a Polgármesteri Hivatal integrációja érdekében, kiegészítve gazdasági funkcióval”


Kapcsolat:

Főkedvezményezett elérhetőségei:
Borsodnádasd Város Önkormányzata
Cím: 3671 Borsodnádasd, Alkotmány u. 3.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.borsodnadasd.hu

Konzorciumi partnerek:
•    Beretka és Társai Kft.
•    A Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület

Ön itt van: Home Önkormányzat Önkormányzati pályázatok Európai uniós és hazai pályázatok 320 milliós Városközpont fejlesztés Borsodnádasdon
X

Right Click

No right click