Pályázatok

TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00010 TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00013 TOP-1.4.1-19-BO1-2019-00028 TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00031

Archív hírek

Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyi intézkedésekről - 2020. március 16.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a koronavírussal kapcsolatban a mai napon a város vezetői, intézményvezetői, egészségügyi szakemberei, valamint a roma nemzetiségi önkormányzat képviselője ülést tartott.

Az ülésen elhangzott, hogy a járvány érkezésére fel kell készülni, annak lassítására csak az emberi érintkezések, kontaktok minimálisra történő csökkentésével lehet gátat szabni. A legveszélyeztetebb korosztály az időskorúak, valamint veszélyeztetettek a legyengült szervezetűek – esetükben a fertőzés halállal is végződhet. Fertőzést bárki terjeszthet és az nagyon gyorsan és könnyen terjed. Ellenszere nincs! Egy dolgot tehetünk, az emberi érintkezések számát a minimálisra csökkentjük.

Figyelembe véve a településen élő idősek számát – lehetőségeinkhez képest – az alábbi intézkedéseket hoztuk meg 2020. március 17. keddi naptól kezdődően:

  1. Az önkormányzati fenntartású óvodákban rendkívüli szünetet rendelünk el, az óvoda csak ügyeleti rendszerben fog működni, csak azon gyermekeket fogadják, akiket otthoni körülmények közt nem tudnak elhelyezni. Azon szülő, aki az ügyeleti rendszer alatt igénybe kívánja venni az óvodai ellátást, előtte egyeztessen az óvoda vezetővel. A gyereket a szülő csak a kapuig kísérheti, ahol a dajka veszi át – szülő sem az udvarra, sem az épületbe nem léphet be! Az alkalmazottak jelentős része rendkívüli szabadságot kap.
  2. A konyhai helyben történő étkeztetést beszüntetjük. Az ebédek elszállítása tiszta, fertőtlenített ételhordóban történhet, elsősorban házhozszállítással.
  3. Sok napra való konzervet szerzünk be, ugyanis előállhat az a helyzet, hogy a konyhai dolgozók egészségének védelme érdekében csak konzerveket tudunk kiszállítani.
  4. Mivel legveszélyeztetebb korosztály az időskorúak, az ő településen belüli mozgásukat a minimálisra kell csökkenteni. A gyógyszerfelírás telefonon keresztül, a gyógyszerek kiváltása recept nélkül, TAJ szám alapján történik a patikában. Orvosi rendelőbe is csak különösen indokolt esetben, életveszély esetén menjenek!
  5. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy az idősek a Központi Konyhára se hozzák, vagy vigyék az ételhordót – számukra biztosítjuk a házhozszállítást!
  6. A helyi tömegközlekedést beszüntetjük!
  7. Intézményeinkben, hivatalinkban az ügyfélfogadást beszüntetjük, az ügyintézőkkel a kapcsolatot telefonon, interneten, vagy levél formájában tarthatjuk. Ahol lehetőség van, az otthoni munkavégzést preferáljuk.
  8. Elrendeljük a Nádasd Fitness épületének bezárását, a játszóterek és szabadtéri fitnesspark használatát megtiltjuk!
  9. Elrendeljük a Molnárkalács üzem bezárását!
  10. Elrendeljük a helyi piac bezárását, az ott történő árusítást megtiltjuk!
  11. Az önkormányzati varroda szájmaszkok gyártására áll át.
  12. Elrendeljük, hogy a közmunkások közül az iskolás, óvodás gyereket nevelők maradjanak otthon, csak azok kerüljenek berendelésre, akiknek a munkája a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen.
  13. Elrendeljük a Közösségi Ház és Könyvtár vendégfogadásának szüneteltetését.
  14. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy
  • idegeneket lehetőleg ne fogadjanak településünkön,
  • tartsák be a higiéniás szabályokat,
  • házalókat ne engedjenek lakásukba,
  • rendszeresen fertőtlenítsék, takarítsák lakásukat,
  • általánosságban, főleg idősekkel kerüljék a kézfogást, puszit, stb.,
  • rendszeresen, alaposan mossanak kezet,
  • az óvodás, iskolás gyerekek felügyeletét ne a nagyszülők végezzék,
  • AKI CSAK TEHETI, MARADJON OTTHON!

Nyomatékosan felhívjuk a külföldről haza érkezők és családtagjaik figyelmét arra, hogy maradjanak a lakásukban!

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a koronavírusnak nincs ellenszere! Egy dolgot tudunk tenni, kellő időben a megelőzést kell komolyan vennünk - ezzel életeket menthetünk meg!! Vegyék Önök is komolyan a leírtakat! Érezzünk saját magunk, egymás és idős szüleink, nagyszüleink iránt felelősséget!!

Kérem fokozottan figyeljük a központi iránymutatásokat, a hiteles kormányzati forrásokat, figyeljünk egymásra, tartsuk be a higiénés szabályokat, működjünk együtt, segítsük embertársainkat. Egyúttal kérünk mindenkit, hogy a pánikkeltő információkat fenntartásokkal kezelje! Jó egészséget kívánunk!

Borsodnádasd, 2020. március 16.

Borsodnádasd Város Önkormányzata

 

 

Ön itt van: Home Hírek Archív hírek Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyi intézkedésekről - 2020. március 16.
X

Right Click

No right click