Archív hírek

Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyi intézkedésekről - 2020. március 20.

A mai reggelt a város vezetővel, intézményvezetőkkel, az egészségügyet képviselő háziorvossal, a rendőrőrs megbízott vezetőjével és a roma nemzetiségi önkormányzat képviselőjével a koronavírus járvány helyi intézkedéseiről újabb megbeszéléssel tartottunk, ahol értékeltük az eltelt hét eseményeit, a bevezetett intézkedéseink hatásait, illetve további teendőket határoztunk meg.

Az ülésen elhangzott, hogy az óvodáskorú gyermekek szülei komolyan veszik a rendkívüli óvodai szünetet, aki csak megteheti otthon tartja a gyermekét , a héten átlagosan 1-2 fő vette igénybe az óvodai ügyeleti ellátást.

A gyermekétkeztetéssel kapcsolatban az intézményvezető elmondta, hogy, az iskolai étkeztetést jelenleg 40 , az óvodai étkeztetést 8-10 gyermek veszi igénybe. Mivel a házhoz szállított ebédek száma megnövekedett, a kiszállításnál vannak ugyan kisebb fennakadások. Jelenleg már két autóval hordják a kollégák az ebédet.

Szó esett arról is, hogy a héten kiküldött tájékoztatónk alapján a megadott telefonszámon rengeteg érdeklődő tájékozódott a 70 év felettiek önkéntes otthon tartózkodásának feltételeiről, ez ideáig ezen lehetőséget 6 fő vette igénybe. Az önkormányzat felkereste azokat, akik kérték a segítség igénybevételét - itt főleg gyógyszer kiváltásban és bevásárlásban kértek segítséget az érintettek.

Néhányan sérelmezték az Engels-telepi lakosok közül, hogy a helyi buszjáratot beszüntettük - így a bevásárlás, orvoshoz járás nehézséget okoz az ott lakó időseknek , ugyanis bolt sem működik a településrészen. Jelenleg az orvosi alapellátás csak sürgős, életveszélyes helyzetekben vehető igénybe , probléma esetén telefonon kell keresni a háziorvost, a gyógyszerek felírása is telefonon - annak kiváltására pedig TAJ szám alapján történik a patikában. Bevásárláshoz , gyógyszer kiváltáshoz az önkormányzat munkatársai felajánlották segítségüket az azt igénylők részére - megnyugtató megoldást a közeljövőben újra nyíló élelmiszerbolt fog nyújtani.

Háziorvosunk elmondta, hogy a betegek kezdik megszokni az új rendszert , ami a recept nélküli gyógyszerfelírást illetően bevezetésre került. Fennakadás leginkább a patikában jelentkezik, ugyanis egyszerre csak azt a személyt engedhetik be oda, akit kiszolgálnak - a többieknek az épület előtt kell várakozni. A héten már a polgárőrök segítséget nyújtottak a gördülékenyebb kiszolgálás érdekében .

Az önkormányzat varrodájában megkezdték a szájmaszkok gyártását. Első körben azon munkatársak kerülnek ellátásra ezekkel, akik leginkább emberekkel érintkeznek.

Mivel a gyártás kapacitása elég korlátozott , ezúton is kérnénk segítséget olyan önkéntes varrni tudó és varrógéppel rendelkező borsodnádasdi lakosoktól, akik vállalnák szájmaszkok varrását, - számukra az önkormányzatunk alapanyagot tud biztosítani.

Egyre több önkéntes segítő jelentkezik Hivatalunknál , akik a lakossággal történő kapcsolattartást, segítést ajánlottak fel. Köszönjük azon szervezetek - Polgárőrség, Önkéntes Tűzoltóság, ÉKE Jogvédő Szervezet , Roma Nemzetiségi Önkormányzat - akik készenlétben állnak és bármikor bevethetőek egy krízishelyzet segítésében, de azon magánszemélyeknek is, akik a házgondozási tevékenység ellátásában is felajánlották segítségüket.

Sajnálatos módon Önkormányzatunk egyre kevesebb fizikai állományú munkatárssal dolgozik , ezért felkértük a Polgárőrség , az Önkéntes Tűzoltóság vezetőit, hogy aktualizálják mozgósítható embereinek adatbázisát , elérhetőségének adatait - hogy bármilyen településünket érő krízishelyzetben segítségünkre legyenek. Gépjárműveink készenlétbe helyezéséről is gondoskodtunk.

Nem tudjuk, hogy ez a veszélyhelyzet meddig fog fennállni. Azt sem tudhatjuk milyen mélységben fog érinteni bennünket. Sajnálatos módon a vírus terjedése egyenlőre megállíthatatlannak tűnik - annak ellenére, hogy igazából még településünkön nem tudunk a megjelenéséről. Jelen pillanatban az erőforrásainkat tartalékolni kell az igazán válságos helyzetekre. Megkérek mindenkit, hogy az egyetlen ellenszert , ami a terjedést lassítani tudja - mindenki tartsa be : az emberi érintkezések, kontaktusok számát csökkentse a minimálisra és a higéniás szabályokra is ügyeljen! AKI TEHETI, MARADJON OTTHON !

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg embertársainkról, főleg az idősebb korosztályról. Sokkal jobban figyeljünk oda rájuk és egymásra! Lehetőleg - akár naponta többször is tartsuk a kapcsolatot velük telefonon - érdeklődjük hogylétük, egészségi állapotuk felől. A bezártság is egy lelki terhet jelent számukra , amit a félelem is fokozni tud , főleg egyedülállók esetében . Kérjük, hogy amennyiben ismerősüknél, szomszéduknál problémát észlel , az jelezze felénk, hogy időben segíthessünk !

Ezúton is köszönetet szeretnék mondani azon kollégáknak, egészségügyben dolgozóknak, patikusunknak , házigondozóinknak, konyhai dolgozóinknak, bolti eladóknak és minden közszolgáltatásban dolgozónak, aki naponta áldozatot vállalnak annak érdekében, hogy településünkön az élet ne álljon le, és mindenkinek , akik sajnos ennek érdekében nem maradhatnak otthon.

Kelt : Borsodnádasd, 2020.március 20.

Borsodnádasd Város Önkormányzata

Ön itt van: Home Hírek Archív hírek Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyi intézkedésekről - 2020. március 20.