Archív hírek

Lakossági tájékoztatás - 2020.04.18.

Kormos Krisztián polgármester és Dr. Valkó Gyöngyi háziorvos tájékoztatója - 2020. április 18.

Tisztelt Lakosság!

Nagyon sűrű volt az elmúlt két napunk, melyről csak röviden az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

Talán a legfontosabb, mindenkit legjobban érdeklő információ, hogy településünkön mennyi lehet a betegek, fertőzöttek száma. Ezt a háziorvosunk tájékoztatójából tudhatják, melyet ezen tájékoztatómat követően olvashatnak. Az idősotthonról a tegnapelőtti napon közzétett Kormányhivatali tájékoztatóból mindenki megtudhatta, hogy 31 a fertőzöttek száma, akik közül 15 van kórházi ápolás alatt és 1 elhunyt. Együttérzésem az érintetteknek!

A héten sajnálatos módon az arlói háziorvosi rendelő személyzetét kiállították a munkából, ugyanis igazolt fertőzött személy kontaktjaiként kerültek megnevezésre. Rajtuk a szakszerű vizsgálatot a hatóságok hamarosan elvégezték, eredménye negatív lett - melyet a protokoll szerint még egyszer meg kell ismételniük - de ezen idő tartamig a munkavégzés számukra nem lehetséges.

A pénteki napon leteszteltünk a saját magunk által beszerzett tesztekkel 50 kollégát, akik mint említettem közvetlen kapcsolatban állnak a lakossággal - és örömteli, hogy valamennyiük tesztje negatív lett.
A teszteket hétfőn megismételtetem - ezzel a jelenleg rendelkezésre állt tesztek elfogynak - de valóban megnyugtató képet kapunk az ellátórendszerről. A hétfői eredményt követően döntünk a Központi Konyha újraindításáról - de a hétfői napon még biztos, hogy nem fognak főzni.

A fertőtlenítések folytatódtak- mind az intézményekben, mind a közterületen.

Visszatérve az arlói esetre- mivel a munkából valamennyi arlói ápoló és asszisztens egyenlőre kiállításra került - felvettem a kapcsolatot a Járási Tiszti Főorvossal - ugyanis jelen helyzetben továbbra is kockázatosnak látom az Orvosi Ügyeleti ellátást. Javaslatára soron kívül találkozót kértem az Ózdi Polgármester Úrtól, aki rendkívül készséges és segítőkész volt a kialakult helyzet kezelésében. Konkrét döntéseket csak az áprilisi hiányzó ügyeleti napokról hoztunk. A továbbiakhoz minden érintett település polgármesterének hozzájárulása szükséges - de mindenesetre megnyugtató, hogy baj esetén az Ózdi Orvosi Ügyeletre számíthatunk. Szót ejtettünk a hosszabb távú együttműködésről is - valószínüleg májustól valami közös megoldást fogunk kidolgozni. Mégegyszer megköszönöm Janiczák Dávid Polgármester Úr és az ózdi egészségügy azonnali, készséges hozzáállását, segítségét ebben a nehéz időkben!

A tegnapi nap délelőtt nagy riadalmat okozott, hogy a településen több tűzoltóautó, mentők és rendőrség is vészjelzéssel jelent meg és intézkedett.Azonnal mi is utána néztünk a dolognak - sajnálatosan egy családi ház földszintjén egy gázpalack felrobban - az alsó szintet teljesen tönkretette - de senki nem tartózkodott a helységben. A helyszínen tájékozódtam és Kovács Attila képviselő Úrra bíztam az intézkedést, valamint a családnak történő segítségnyújtás intézését.

Honlapunkon láthatták, hogy a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület felhívást tett közzé melyben tájékoztatást nyújtott arról, hogy Borsodnádasd megsegítésére 100.000 Ft induló összeggel létrehozott egy alapot. Örömmel tapasztaljuk, hogy 1-2 nap alatt 500.000 Ft feletti összeg gyűlt össze, de erről majd ők nyújtanak részletesebb információt. Köszönjük mindenkinek!

Bizonyára értesültek róla, hogy a Kormány a hétvégére újabb lehetőséget adott a polgármestereknek arra, hogy az általános kijárási korlátozást tovább szigorítsák, ha indokoltnak látjuk. Gondolom senkinek nem kell magyarázni annak okáról, hogy ezzel a jogosítvánnyal miért éltem az elmúlt hétvégéhez hasonlóan.
Viszont jó lenne, ha mindenki be is tartaná, ezért megkértem a Helyi Polgárőrséget az ismételt segítségre, de nyomatékosan kértem a rendőrséget is, hogy erősítsék meg az állományt a hétvégén a településünkön. A polgárőrök kitartó munkája nagy segítség ezekben a napokban, köszönet az önkénteseknek érte! Most is vannak olyanok, akik nem veszik komolyan a kéréseinket, korlátozásainkat - ezért jelenlétük nélkülözhetetlen az utcákon. Nagyon kérem Önöket, továbbra is vegyük komolyan, hogy nincs jobb módszer a járvány fékezésére - maradjanak otthonaikban! Szerintem az eddigi intézkedéseink és az Önök fegyelmezettsége hatásosak - Valkó doktornővel egyeztettem, újabb gyanús esetek, vagy változások nincsenek a településen.

A héten folytatódtak a védőeszközök beszerzése, már valamennyi intézményünk megnyugtató módon felszeret szinte mindennel. Csatolok egy képet is - melyben láthatja mindenki az egészségügy felszerelését.

Megkérek minden kedves ügyfelet, hogy akinek intézni valója lenne a Hivatalban, lehetőleg halassza azt el. Nagypéntek óta kizárólagosan Jegyző Úrral ketten kivétel nélkül minden nap bent intézkedünk szinte reggeltől estig, de ez csakis a koronavírussal összefüggő ügyekre koncentrálódik. A halaszthatatlan anyakönyvi ügyeket Jegyző Úr soron kívül intézi - így minimális működési kötelezettségünknek eleget teszünk.

Mindenkitől elnézést kérek, akinek az üzenetére, esetleg hívására nem tudok válaszolni, de sajnos sokszor egymáshoz sincs időnk szólni.

Többen megkérdezték már, hogy nem kezdünk e fáradni. Azt érezzük, hogy sosem volt még ekkora munkabírásunk, mint most - így ezzel jelenleg nincs problémánk. Nem tudnám felsorolni egy nap mennyi levelet fogalmazunk meg, mennyi emberrel beszélünk, egyeztetünk, de elmondható, hogy a “helyi operatív törzs” három fős, rajtam kívül Valkó doktornő és Jegyző Úr a tagja. Jegyző Úrral több, mint 10 éve együtt dolgozunk - egymás gondolatait is értjük szó nélkül- Valkó doktornőt szinte pár hónapja ismerjük- de úgy gondolkodunk együtt, mintha vele is 10 éve együtt dolgoznánk - fantasztikus teherbírással rendelkezik, nagyon jó gondolkodása van és roppant előrelátó, tapasztalt- nagyon jó tanácsokkal lát el és minden javaslatára született döntés igazolja is Őt.

A családomnak is szeretném megköszönni a kitartást. Ők feleségem szüleihez vonultak el önkéntes karanténba - biztonságuk érdekében 12 napja csak videohívással tartom velük a kapcsolatot. Hiányzunk egymásnak, de a tudat, hogy jó helyen vannak szintén hatalmas erőt ad.

Kérem, hogy Önök is tartsanak ki, tartsák be a korlátozásokat, viseljék el a kellemetlenségeket annak érdekében, hogy ne legyen senkinek nagyobb baja. Egyszer majd csak vége lesz!

Figyelmüket megköszönöm!

Kormos Krisztián
polgármester   

A képre kattintva nagyítható!

A képre kattintva nagyítható!


Tisztelt Lakosság!

Tudják, hogy városunkat elérte a koronavírus. Azért informálom Önöket, hogy tiszta képet kapjanak a helyzetről és tudják a valóságot! Az idősotthonban 31 gondozott tesztje lett pozitív, ebből 1 idős ember még az otthonban elhunyt - de nem egyértelműen a vírus miatt: egyéb súlyos krónikus betegségei voltak és akut sérülést is szenvedett. 15 fő kórházban van, a többiek az otthonban, teljesen elkülönítve a nem fertőzöttektől. A kórházban lévők közül két idős ember került intenzív osztályra, de állapotukból arra lehet következtetni, hogy talán nem kell a legrosszabbra számítani. A városban 10 fő pozitív eset van 2 fő Balatonban, 1 fő Bekölcén, 1 fő Járdánházán. Ők kielégítően vannak. Ez a helyzet április 18-án, a kontaktus kutatás még folytatódik.

El kell mondjam , hogy az egészségügyi dolgozók a városban, a rendelőkben, az ügyeleten - a gépkocsivezetőkkel, takarítókkal egyetemben ember feletti munkát végeznek. Szerencsére még a vírus megjelenése előtt minden védőfelszerelést megszereztünk, így fel voltunk készülve. Az otthonban dolgozó egészségügyiek munkája is nagyon nehéz, de kitartanak. A Borsodnádasdi Önkormányzat hozzáállása példamutató, a kiadási összeget nem nézve mindent megtesznek a támogatásunk érdekében. Napi szinten, mondhatnám óránként egyeztetünk a helyzetről, a változásokról, további lehetőségekről. A fertőtlenítést, a lakosok maszkkal való ellátását is megszervezték. Egy-egy beszerzendő tételért Polgármester Úr és Jegyző Úr Budapestre is felment gépkocsival. Még a Pécsen tartózkodó Benkő doktor Úr is segített. Érezzük, hogy mindenki szorít értünk, így könnyebb a helyzet. A Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület az

50462793-10000850-00000000

számlaszámon gyűjtést szervezett, bármilyen kis összeget örömmel fogadnak. A begyűlt pénzből a fertőzés megelőzését szolgáló ruhákat, eszközöket vesznek. A rendőrséggel, polgárőrséggel, tűzoltókkal együttműködünk, az ő munkájuk is nagyban hozzájárul a vírus terjedésének megfékezéséhez. Köszönjük a lakosság megértését, türelmét, együttérzését és hogy betartják a meghozott intézkedéseket. Az előrejelzések nem jók, sajnos még nincs vége! De akkor is gondolkodjunk pozitívan! Közös az érdekünk, közösen dolgozunk a megoldáson és együttműködve győzzük le! Mindenki maradjon otthon és tartson ki!

Üdvözlettel :

Dr. Valkó Gyöngyi
háziorvos       

Ön itt van: Home Hírek Archív hírek Lakossági tájékoztatás - 2020.04.18.